It’s all about engagement!

In de wereld van social media wordt er veel over gesproken: engagement. En terecht, want we willen allemaal dat onze volgers engaged zijn. Maar wat betekent engagement precies? Waarom is het belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je volgers betrokken zijn bij jouw merk en de content die je deelt? Wij helpen je graag op weg!

Terug naar de basis: wat is engagement?

Engagement zegt iets over de betrokkenheid van je volgers met jouw content of merk. Iedere handeling of interactie (zoals een like, comment of share) laat zien dat iemand geïnteresseerd is in jouw content – en mogelijk ook in jouw merk of product. Deze groep ‘engaged mensen’ zijn dus potentiële klanten, en daarom ontzettend waardevol. Door de interactie aan te gaan met deze volgers en hen te voeden met effectieve en mooie content, kun je een sterke band opbouwen. Zo wordt jouw potentiële klant een echte klant!

Investeer in de relatie met je doelgroep

Zo’n band opbouwen doe je niet zomaar. Dit vergt, net als een normale relatie, veel aandacht en tijd. Het ontwikkelen van een goede social media strategie is daarom cruciaal. Factoren zoals het kanaal, de advertentiestrategie en de vorm van content hebben namelijk veel invloed op de betrokkenheid van jouw volgers. Daarnaast is de juiste targeting belangrijk: een post over babyspullen zal bij een jonge doelgroep veel minder engagement opleveren, dan bij een oudere doelgroep.

Kies de juiste targeting

Om een voorbeeld van onszelf te geven: voor een campagne voor de ANWB werd ons gevraagd verschillende doelgroepen te benaderen. Om een zo effectief mogelijk resultaat te behalen hebben wij niet alleen de targeting hierop aangepast, maar ook per doelgroep samengewerkt met influencers die representatief waren voor de desbetreffende doelgroep. Daarnaast was het concept perfect afgestemd op de interesses van de doelgroep, waardoor de content goed aansloot.

Door de juiste targeting te kiezen zorg je ervoor dat de content die je deelt ook daadwerkelijk interessant is voor de doelgroep. Dit vergroot de kans op meer likes, meer comments en dus meer betrokken volgers!

Allemaal leuk en aardig, die 500 likes, maar wat zegt dit nou écht over de betrokkenheid van jouw volgers?

Maak engagement meetbaar

Allemaal leuk en aardig, die 500 likes, maar wat zegt dit nou écht over de betrokkenheid van jouw volgers? Om hier meer inzicht in te krijgen kun je de Quality Interaction Ratio (QIR) berekenen van verschillende postings.

 
QIR berekenen
 

Hierbij wordt er gekeken naar het aantal likes, comments en shares op een post ten opzichte van het aantal volgers. Door de QIR te berekenen kom je erachter wat voor soort content de meeste impact heeft op jouw volgers, en kun je op basis daarvan je toekomstige content optimaliseren.

Bron:  Rival IQ

Bron: Rival IQ

One size does NOT fit all: kijk verder dan de QIR

Heel handig die QIR, maar er zijn nog meer factoren waar je rekening mee moet houden. Instagram is bijvoorbeeld een platform waar meer wordt geliked dan op Facebook. En tieners liken weer veel sneller iets dan iemand die ouder is. Betekent dit dat een like op Instagram minder zegt dan een like op Facebook? En dat een reactie van een 14-jarige minder waardevol is dan die van een 44-jarige?

Al met al kun je op het gebied van engagement niet alles over één kam scheren. Het is geen vaststaand begrip, en heeft voor ieder merk of bedrijf een andere betekenis. Daarom is het belangrijk goed onderzoek te doen naar de sector waarin je je bevindt (zie grafiek hierboven), de doelgroep die je aan wilt spreken en de kanalen die hierbij passen. Want één ding is zeker: it’s all about engagement!