Celebrity influencer marketing: een vak apart

Influencer marketing werkt. Dát weten we inmiddels wel. Volgens onderzoeksbureau Tomoson verdienen bedrijven gemiddeld $6,50 aan iedere dollar die aan influencer marketing wordt besteed. Wat begon als een hype, begint nu volwassen te worden. Zo gek is het dus niet dat je hier als merk van mee wilt profiteren. Toch is het belangrijk dat je niet zomaar op de bandwagon van influencers springt. Want hoe bepaal je met wat voor soort influencer je gaat samenwerken? En nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je als merk geloofwaardig blijft?

 

Micro- en macro-influencers

Steeds meer merken werken samen met micro-influencers: individuele personen met een relatief laag aantal volgers. Deze influencers richten zich op een bepaalde niche waar ze gepassioneerd over zijn, zoals beauty of fashion. Binnen deze niche hebben zij een grote bekendheid. Hierdoor is de match met een merk vaak logisch. Maar door de enorme groei van deze groep komt de authenticiteit – datgene wat hen zo succesvol maakt – steeds meer onder druk te staan.

Naast micro-influencers zijn er ook macro-influencers. Dit zijn content creators die bekend zijn geworden via online kanalen en een groot bereik hebben, zoals Anna Nooshin en Enzo Knol. Zij zijn ooit begonnen als micro-influencers binnen een bepaalde niche, maar hebben inmiddels zoveel volgers dat zij ook daarbuiten bekend zijn.

 

Celebrity influencers: een vak apart

Bij Storyboard werken we voornamelijk met celebrity influencers/BN’ers: personen die beroemd zijn geworden door bijvoorbeeld tv of sport en hierdoor bij een breed publiek bekend zijn. Door in zee te gaan met BN’ers kun je als merk boven de enorme wildgroei aan micro-influencers uitstijgen. Op deze manier kun je als merk een grote groep mensen bereiken. We weten immers allemaal wie Dennis Weening en Nicolette van Dam zijn, zonder dat we hen per se volgen via social media. Het vergt wel expertise om de geloofwaardigheid van de commerciële samenwerking op een natuurlijke wijze over te brengen bij de doelgroep. De persoonlijke match met een merk wordt namelijk minder snel geaccepteerd dan bij micro- en macro-influencers. Het is daarom effectief om een mix van verschillende influencers in te zetten: celebrity en social influencers voor groot bereik, en micro-influencers voor de doorvertaling binnen een bepaalde niche.

 

Find the sweet spot!

Hoe kun je een succesvolle samenwerking met BN’ers aangaan en de geloofwaardigheid van je merk en boodschap behouden? Bij Storyboard bepalen we de juiste match op basis van onderzoek, onze datatools en ons influencer netwerk. Maar dat gaat verder dan alleen een match met de doelgroep. We weten precies wie welke BN’er waardeert en waarom. We dus zijn altijd op zoek naar the sweet spot: waarom past juist deze persoon bij dit merk?

Voor tandpastamerk Sensodyne Proglasur werkten we bijvoorbeeld samen met hockeyster Naomi van As. Nu denk je, waarom tandpasta en een nationaal bekende hockeyster? Zij sprak niet alleen het grootste gedeelte van de doelgroep aan, maar is als ex-student mondhygiëne en dochter van een tandarts ook persoonlijk betrokken bij het merk. Dit maakte de samenwerking tussen Sensodyne Proglasur en Naomi relevant en geloofwaardig.

 

Onze rol als creative agency

In januari 2018 hebben wij bij Storyboard een creatieve hub opgericht, waar strategie en creatie samenkomen. Hiermee willen we de kwaliteit van onze producten vergroten én de klant servicen op het gebied van strategie. Influencer marketing is daar een van. Als agency zijn wij namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het inhouse ontwikkelen van creatieve content en campagnes, maar ook voor het waarborgen van de integriteit van BN’ers. Aan ons de taak alleen samenwerkingen aan te gaan die passen bij zowel het verhaal van het merk, als het verhaal van de influencer. Want hoewel het als bedrijf fantastisch is om te profiteren van de hoge ROI’s van influencer marketing, moet het wel aansluiten bij het merkverhaal. Daarin moeten wij als agency de klant én influencers durven aan te spreken en op te voeden.

 

De toekomst van celebrity influencers

Er vindt op dit moment een interessante shift plaats in de wereld van celebrity influencers. Waar eerder celebrities vooral bekend werden door tv, film, sport en muziek, is dit bij de jongere generaties anders. Personen zoals Anna Nooshin en Enzo Knol zijn voor hen ook celebrity influencers. Deze content creators hebben de massa weten te bereiken door zelf content te creëren en delen via online kanalen, en zijn op deze manier bekend geworden bij een groot publiek.

Maar wanneer wordt iemand een celebrity influencer genoemd? En heeft dit invloed op de geloofwaardigheid van deze influencers? Bij Storyboard Agency helpen we onze klanten om te gaan met dit soort vraagstukken. Stay tuned!